Brexit fast i politisk kvicksand

Det brittiska parlamentet har tagit sommarlov. Therese May och hennes ministrar är på ”roadshow” till EU27 för att övertyga om att ”Brexit means the White Paper of Chequers”. Men diskussionen både i London och övriga huvudstäder handlar om två andra, djupt allvarliga frågor:
– Alla ser att Brexit sitt fast i politisk kvicksand i parlamentet. Hur ska regeringen kunna få upp projektet och ge det ny energi?
– Risken är stor att förhandlingarna bryter samman i höst. Hur ska UK klara försörjningen med mat och mediciner om det sker?

Här är några av de alternativ som diskuteras i brittiska media:

-Ny partiledare och premiärminister? Uteslutet, så som det nu ser ut. Theresa May har stärkt sin ställning genom att göra sig av med Boris Johnson och David Davis och genom en intern omorganisation, som ger henne ansvaret för förhandlingarna med EU. Michael Gove, som är den mest sannolike efterträdaren, sitter kvar i regeringen och bidar sin tid. Theresa May är beroende av en stark falang i parlamentet, ”the Brexiteers”, som hellre ser att förhandlingarna bryter samman än att hon kommer hem från Bryssel med ännu fler eftergifter. Theresa May är nu ensam ansvarig, hon saknar tid och förhandlingsutrymme. En riskabel position.

-Nyval? Uteslutet. Labour har en ledning över de konservativa, 41 mot 36 . Theresa May har ingen som helst anledning att fundera på nyval. För övrigt skulle ett nyval, som gav Labour regeringsmakten, inte lösa problemet, eftersom Labour också är för Brexit, om än i någon mjukare form.

-Ny folkomröstning? Osannolikt. Men frågan om en ”People´s Vote” diskuteras seriöst. Det finns en organisation, som driver kravet. Tanken är att hålla en ny folkomröstning, nu om det avtal som UK kan komma att uppnå med EU. Väljarna skulle få ta ställning till tre alternativ: acceptera avtalet, säga nej till avtalet eller stanna kvar i EU med nuvarande avtal.

-En brittisk samlingsregering? Uteslutet. Den tanken har förts fram av ett par framträdande konservativa parlamentsledamöter. UK hade en sådan regering 1940-45, men det var under andra världskriget när det gällde att hålla ihop och slå tillbaka Hitler. Vad skulle en nutida brittisk samlingsregering kunna vara överens om, när partierna är splittrade och motståndarna finns inom de egna partierna?

-Stanna klockan, skjut upp utträdet och ge mer tid till förhandlingar? För närvarande det mest sannolika alternativet. Det förutsätter dock att både UK och alla EU27 accepterar att skjuta på utträdet, som ska ske den 29 mars 2019. Men då måste det finnas goda utsikter att man kan komma överens och att ett avtal kan godkännas i det brittiska parlamentet.

Här är en länk till en läsvärd artikel om den brittiska diskussionen, skriven av Vernon Bogdanor, brittisk statsvetare:

https://www.theguardian.com/…/brexit-broke-parliament-peopl…

Här en länk till en artikel i the Observer av Andrew Rawnsley:

https://www.msn.com/…/desperate-brexit-deadlock-…/ar-BBKVrHW

Här är en längre artikel om skälen till en ny folkomröstning:

https://www.independent.co.uk/…/second-brexit-referendum-wh…

Här är länken till en god översikt över förhandlingarna och vad som kan ske i höst, skriven av Tony Connelly, Radio Irland.

https://www.rte.ie/…/analysis-and-comment/2018/0721/980069…/

-Om förhandlingarna bryter samman, vad händer då? Finansministern har satt av 3 miljarder pund för att förbereda för vad som ske efter ett sammanbrott och ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU. I parlamentet har den nye Brexit-ministern Raab förnekat att regeringen har beslutat att hamstra varor, men medgett att man vidtar åtgärder för att säkerställa tillgång till mat och mediciner.

Inom näringslivet ser man stora risker: Last week, Amazon became the latest in a growing list of businesses to express its concerns, when its UK boss warned the Brexit secretary that Britain would face “civil unrest” within weeks of leaving the EU without a deal.
https://www.theguardian.com/…/contingencies-planned-to-ensu…

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *