Tre tankar om Trumps tullar

Trump säger att USAs ekonomiska problem beror på att andra länder behandlar USA som en spargris som man plockar pengar ur. ”We charge a country 0 to sell their goods, and they charge us 25, 50 or even 100 per cent”. Därför ska han nu höja de amerikanska tullarna för att tvinga andra länder att sänka sina tullar, så att USA kan öka sin export och minska sin import.

Detta är ”fake news”. Så här ligger det till:

1. Ja, USA har ekonomiska problem, men Trump missförstår dem. USA har underskott i affärerna med omvärlden.Men underskotten beror inte på att EU, Kanada och Japan tar ut höga tullar på importen från USA. De beror på att den amerikanska konsumtionen är hög vilket i sin tur beror på att amerikanska banker är villiga att låna ut pengar till konsumtion och investeringar.

2. Tullarna i världen är lägre än de har varit i 150 år, enligt en amerikansk think tank, The Peterson Institute. Tullarna för industrivaror från USA till EU är i genomsnitt 1,4 procent och till Kanada 2,1 procent. När företag i EU exporterar till USA är tullnivån på industrivaror i genomsnitt 1,6 procent, företag i Kanada betalar i genomsnitt 1.3 procent – allt enligt WTO. Hur kan Trump tala om 25, 50 och 100 procent? Det kan handla om högre tullar för livsmedelsprodukter. Men det kan också vara så som Paul Krugman, amerikansk ekonom och Nobelpristagare, har sagt. Han tror att Trump uppfattar den moms som läggs på varor som handlas i EU för en tullavgift. Så är det inte – momsen gäller alla varor lika, oavsett om de tillverkas i USA och exporteras till EU, eller om de tillverkas och handlas i EU.

3. Trumps missförstånd har nu lett till att G7, gruppen av sju ledande industriländer, är splittrad. Det bekräftades vid toppmötet i Kanada i veckoslutet. Han tycks föredra att förolämpa vänligt sinnade länder och i stället göra politiska affärer med Rysslands Putin, Kinas Xi Jinping och Nordkoreas Kim Jong-un. I stället för G7, med demokratiskt valda ledare, satsar han på ett G4 med auktoritära ledare.

Hur länge kommer republikanska partiet att stå ut med detta? Och vad kommer de amerikanska väljarna att säga om detta när de i november ska välja ledamöter till senat och representanthus? Senator McCain har redan uttalat sig och sagt att Trump inte talar för USA: “To our allies: bipartisan majorities of Americans remain pro-free trade, pro-globalization & supportive of alliances based on 70 years of shared values. Americans stand with you, even if our president doesn’t”. Hård dom mot en sittande president från en ledande – och levande – person i det republikanska partiet:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *