Storbritannien i förfall: Först Brexit, nu Brexdown
Storbritanniens nya premiärminister, Liz Truss, är illa ute. I förra veckan la hennes finansminister Kwasi Kwarteng, fram ett förslag om att drastiskt sänka skatterna och lånefinansiera statens verksamhet. De finansiella marknaderna reagerade direkt och underkände den nya politiken. Pundet sjönk som en sten och räntorna på statsobligationer sköt i höjden. Den brittiska riksbanken har aviserat ytterligare räntehöjning för att motverka regeringens inflationsdrivande politik. Nu har till och med den internationella valutafonden, IMF, uppmanat den brittiska regeringen att dra tillbaka förslaget till ny ekonomisk politik; den är inte bara inflationsdrivande, den är också orättvis, skriver IMF.
Hur ska det här sluta?
Först Brexit, som har krånglat till exporten och försvagat den brittiska ekonomin. Löftena om stora tillväxtskapande frihandelsavtal kan inte uppfyllas. Nu har till och med det tänkta frihandelsavtalet med USA skjutits på en obestämd framtid.
Och nu Brexdown, dvs pundets fall och den ekonomiska politikens förfall. Tilltron till den brittiska ekonomin är i nivå med Argentina och Italien, dvs i botten, skriver Financial Times.
Premiärminister Truss blev med god marginal vald till partiledare i en medlemsomröstning, men hon fick inte majoritet i det föregående valet i parlamentsgruppen. Det är denna parlamentsgrupp som hon nu ska övertyga om att rösta igenom den nya ekonomiska politik, som såväl de finansiella marknaderna som IMF har underkänt.
Hur länge kommer hennes parlamentsgrupp att vilja leva med Brexdown?
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!