Minnesbilder: Kommer ni ihåg finanskrisen 1992? 500 procents ränta?

Den här bilden är historisk, den är från hösten 1992. Då hade Carl Bildts “Den enda vägens politik”, stödd av Ny Demokrati, kört i diket. De finansiella marknaderna misstrodde Sverige. Riksbanken hade tvingats höja räntan till 500 procent för att stoppa valutautflödet. I detta läge måste Carl Bild be Ingvar Carlsson om hjälp att lägga upp en ny ekonomisk politik, som kunde få Riksdagens stöd och marknadens förtroende.
De tre taktfasta herrarna på bilden fungerade som förtrupp inför de kommande förhandlingarna: Leif Pagrotsky, Jan O Karlsson och Bo Göransson på väg till Rosenbad. Vi Socialdemokrater med Ingvar Carlsson i spetsen förhandlade sedan ett helt veckoslut med Carl Bildt, Bengt Westerberg, Olof Johansson och Alf Svensson. Vi kom till slut fram till en uppgörelse. Sen kom ytterligare en uppgörelse om en bankgaranti, något senare beslutade Riksbanken att ge upp den fasta kronkursen. Därmed var den akuta krisen över.
Men fastighetskrisen och den statsfinansiella krisen bestod. Det tog många år för Ingvar Carlsson och Göran Persson efter återkomsten till Rosenbad 1994 att få ordning på statsfinanserna.
Historien upprepar sig inte. Men frågan är hur Ulf Kristerssons “Den enda vägens politik”, kommer att se ut, nu med stöd av Ny Demokratis efterföljare, Sverigedemokraterna. Och hur länge kommer den politiken att bära?
Bilden är tagen av mästaren själv, Sven-Erik Sjöberg, Dagens Nyheter.
PS. Jag skriver inga memoarer för publicering. Däremot håller jag på med ett skrivprojekt för barnbarnen ”Minnesbilder i stället för memoarer”. En del av dessa minnesbilder kan intressera mina fb-vänner och därför publicerar jag dem här i denna form.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *