En ny regering, De Stora Förlorarnas Allians….

Regeringar brukar bildas av partier som fått ökat förtroende och vunnit nya mandat. Den regering, som nu tycks vara på väg att bildas, kommer att bestå av tre förlorare, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. De gjorde en samlad förlust på 2,6 procentenheter, 7 mandat – trots att de befunnit sig i opposition och kunnat göra den socialdemokratiska regeringen ansvarig för varje samhällsproblem. De tre samlar nu magra 29 procent; de är därmed mindre än det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, som ökade med 2 procent och fick 30,3 procent av rösterna.
Än tydligare blir bilden av de tre partierna som förlorare, om man jämför årets val med valet 2010, när de samlade nästan 43 procent. De har alltså förlorat 14 procentenheter, dvs var tredje väljare. Om de tre nu kommer att bilda ny regering, blir den därmed De Stora Förlorarnas Allians.
Den store vinnaren, SD, som grejat regeringsskiftet genom att mer än kompensera för de andras förluster kan inte visas upp i regeringens salonger och ställs därför utanför regeringen. Men SD får plats i baksätet och kan därifrån styra politiken dit man vill och opponera för resten, en bekväm position med sikte på 2026.
SD har ökat med 15 procentenheter sedan 2010, de tre borgerliga partierna har minskat med 14 procent. Vad ska vi tro om styrkan i en regering, som består av tre förlorare? Vad ska vi tro om balansen mellan de tre förlorarna och den stora vinnaren i nästa val?
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *