Ingen valvind, snarare stiltje – trots tre turbulenta år! – 15 september 2021

 

Regeringsinnehav sliter ner partier som tar ansvar. Det har angetts som förklaring till valutgången i Norge i veckan. Om denna slutsats är allmänt giltig, kunde vi förvänta oss att oppositionen i Sverige nu skulle ha ett stort övertag och vara i färd med att förbereda ett regeringsskifte nästa år. Men det som är märkligt i Sverige är att de fyra partierna i högeralliansen – det parlamentariska underlaget för en moderatledd regering – inte har stärkt sin ställning. Trots tre turbulenta år! De hade 49,1 procent i valet 2018, 49,1 i SCBs partisympatiundersökning i våras och 49,1 i den sammanvägda opinionsundersökningen i augusti i år.

Det som har hänt är att KD och L tillsammans tappat 4,6 procent mellan valet 2018 och augusti 2021, M och SD vunnit lika mycket. Dock en försvagning, eftersom L ligger långt under spärren. De borgerliga väljarna har gått åt höger, Liberalerna följer med, tappar väljare och har därmed försvagat högeralliansen. I realiteten bara 46 mandatgivande procent. Ingen valvind, snarare tre år av stiltje.

Hur förklarar mina fb-vänner detta? Lika slitsamt att opponera som att regera? Brist på ledarskap? Eller lugnet före stormen? Något annat?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *