”Vi som vill minnas bättre” – 20 juni 2023

När man börjar se sämre, finns det läsglasögon att köpa. När man börjar höra sämre, finns det hörsel-apparater. Men vad gör man när man börjar minnas sämre? Finns det några minnesappar? Eller måste var och en skapa sina egna rutiner för att bli påmind?
Jag skulle gärna vilja höra hur ni gör, ni som ibland glömmer av ett namn på en person eller en tid som ska passas. Jag har därför startat en fb-grupp ”Vi som vill minnas bättre”. Om du är intresserad att följa diskussionen och om du vill bidra med dina goda råd, är du välkommen. Jag har som inledning lagt ut några av mina minnesrutiner. Med förhoppning att få mångfaldigt tillbaka!
För dig som inte vill gå vägen över ”Minnes-gruppen”, lägger jag ut mina rutiner här:
1. Min göra-lista
Detta är det bästa sättet att komma ihåg – en handskriven lista med
– veckans kommande möten/resor/engagemang,
– telefonsamtal som ska ringas
– mail som ska skrivas
– dokument som ska skrivas
– trädgårdsarbete och annat som ska utföras
Denna lista skriver jag för hand, jag prickar av det som jag gjort och skriver om listan var och varannan dag för att påminna mig om vad som ska göras. När jag skriver om får jag anledning att planera det som ska göras – idag eller kommande dagar. Förutom nyttan av att hålla reda på vad jag ska göra, har listan förtjänsten att jag känner mig nyttig när jag kan stryka ut något på listan.
2. Flagga på mail som ska besvaras
Jag sätter numera flagga på alla mail, som jag ska göra något åt, t ex att besvara. Det ger mig en aktuellt -göra lista för mina kontakter. Utan den skulle jag tappa bort väldigt mycket av det som jag vill göra eller som jag har skyldighet att göra.
3. Datorn som minne
Jag använder datorn som kom-ihåg när det gäller namn och åtaganden. Jag har ibland/ofta svårt att få fram namnet på en person som jag känner väl och kan se framför mig. Jag går då in på datorn och söker på email – sända och mottagna – jag kan då söka t ex på KTH eller Skanska och få upp personer som jag haft kontakt med i dessa företag. Fungerar i 90 procent av fallen.
4. Mobilen för påminnelse till mig själv
En god idé eller en ny göra-sak som kommer upp i huvet försvinner snabbt, om jag inte skriver ner den. Sådant kommer ofta upp på morgonen när jag vaknat och tänker på dagen som kommer. Då skriver jag i mobilen i ett mail som jag adresserar till mig själv. Då kommer denna ide/göra-sak upp när jag läser inkommande mail i datorn och jag kan markera med flagga för senare åtgärder – eller åtgärdas omedelbart.
5. Personer som påminnelser till ord som jag inte kommer ihåg.
Eftersom jag ägnar en del tid åt trädgård och växter behöver jag att ordförråd för detta. Men mycket av dessa växter har kommit in sent i mitt åldrande liv, och närminnet har inte alltid plats för sådant. Jag har därför utvecklat en teknik för att knyta växter och trädgård till namn, som regel i familjen, för att snabbt få fram växters namn. Så tex är Love min påminnelse för lavendel (Love, ”lav”, lavendel), Petter är påminnelse för petunia, och Magnus för magnolia. Per för pergola etc. Ska bygga upp ett litet lexikon för detta!
6. Fler rutiner för att minnas?
Kommer att behöva fler rutiner – tacksam för goda råd! Hur gör du?
Här är länken till gruppen Vi som vill minnas bättre https://www.facebook.com/groups/228445933379968
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *