Andra dagen i Downing Street 10, första dagen i valkampanjen

Det är antagligen den bästa tolkningen av det som Boris Johnson sa och gjorde andra dagen på nya jobbet. Han vet att det blir svår att leverera Brexit. Han vet att Tories är splittrade och att landet är splittrat. Han vet att han när som helst kan förlora regeringsunderlaget eller bli utsatt för en misstroendeförklaring. Ett nyval är oundvikligt – varför inte förkomma hellre än förekommas? Och få göra det som han är bäst på! Kampanja, inte regerar!

Han ska utkämpa ett tvåfrontslag, dels mot Jeremy Corbyns Labour, dels mot Nigel Farages Brexit-parti. För detta har han två strategier. Han har tagit ett par stora steg till höger, bildat en regering av trogna Brexitörer och Brextremister för att kunna slå ut Farage: ”no ifs, nu buts”. Han har lärt sig av Donald Trump hur denne tog kommandot över det republikanska partiet. Nu ska han göra detsamma med Tories: ”only I can fix it”.

Mot Jeremy Corbyn har han två anfallsplaner. Han attackerar Corbyn för att efter allt vacklande nu stödja Remain och därmed svika folkviljan, demokratin. Den andra anfallsplanen gäller tryggheten på gatorna och i välfärden. Han ger upp Tories åtstramningspolitik och tar över delar av Labours agenda och har redan lovat ut stora åtaganden när det gäller polis, skola och sjukvård. Han tar till och med över Labours slagord och skriver om det, ”Tory – ett parti för de många, inte för det få”.

Frågan är när han ska utlysa nyval. Ska han göra det på partikonferensen i början på september? Och genomföra ett nyval i under oktober innan Storbritannien lämnar EU den 31 oktober? Eller vänta till senare? Och hur ska han i en valrörelse hantera förhandlingarna med EU? Jag tror att han i ett parlamentsval vill göra repris på folkomröstningen 2016, och sedan ställa EU inför ett ultimatum: acceptera ett utträdesavtal på UKs villkor – eller ta ansvaret för ett avtalslöst Brexit! Om ett par dagar finns det opinionsundersökningar, som visar vilket stöd han har. Då bestämmer han när valet ska genomföras.

https://www.theguardian.com/politics/2019/jul/25/boris-johnson-first-speech-as-pm-what-is-he-promising

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *