Vänj dig vid tanken – Boris Johnsson tar hem spelet, trots protesterna!

På mindre än en månad har det skett en dramatisk förändring i brittisk politik. Boris Johnsson har tagit kommandot. Frågorna om vart Boris Johnson är på väg, kan nu besvaras och bekräftas med opinionssiffror: han har siktet inställt på en storseger i hösten val – när det än kommer att ske. Han har redan stark medvind bland väljarna. I den senaste YouGov undersökningen får Tories 34 procent, upp från 26 procent på en månad. Labour står och stampar på 22 procent. Nigel Farages Brexit-parti har halverats och är nu nere på 13 procent.

Boris Johnson ska leverera en ”clean break”, ett avtalslöst utträde ur EU den 31 oktober. Om han gör det kommer Brexit-partiet inte att ställa upp i det kommande valet. De allra flesta av det partiets sympatisörer kommer att rösta på Boris Johnsons Tory-parti.

Han är också inställd på att besegra Labour genom att överge Tories tio år långa åtstramningspolitik och erbjuda pengar till skolan, sjukvården och polisen. Han vill med det dra till sig de Labourväljare som röstade för Brexit. I valet 2017 hade Jeremy Corbyn en lätt match mot Theresa May, denna gång är det Boris Johnson som får en lätt match mot Jeremy Corbyn.

Diskussionerna med Jean-Claude Juncker och Donald Tusk om en kompromiss om utträdesavtalet är en charad. Boris Johnson vill inte ha någon kompromiss. Om han skulle göra en sådan kommer Brexit-partiet att anklaga honom för att svika folkets vilja och utmana honom i det kommande nyvalet. ”Do – or die”, ”a clean break” är vad som gäller. Det kräver Nigel Farage. Det är hans vilja, som är Boris Johnsons lag. Därför blir det inget utträdesavtal.

Att han ger Parlamentet ledigt mellan den 10 september och 14 oktober, upprör oppositionen och opponenterna inom Tories. Skulle de lyckas blockera utträdet, utlyser han nyval med ”folket mot parlamentet” som huvudbudskap. Men oppositionen är splittrad och ger inte väljarna ett trovärdigt alternativ.

Detta är ett politiskt tvåfrontskrig mot Labour och Brexit-partiet som Boris Johnson har goda chanser att vinna. Potentialen för Tories i ett nyval ligger antagligen ett gott stycke över 40 procent. Det är inte ens säkert att hemförlovningen av parlamentet skadar hans sak. De allra flesta vill, som de tror, få slut på Brexit genom att genomföra utträdet.

Det finns bara ett enda litet problem: Brexit är inte ur världen genom ett avtalslöst utträde den 31 oktober. Det är då Brexit startar i det verkliga livet – vid gränsen mot Irland, på flygplatserna, i hamnarna, på de stora trafiklederna till hamnarna, på sjukhusen, i industrin och jordbruket. Hur ska Boris Johnson och hans regering hantera det kaos som väntar när försörjningslinjer och industriella värdekedjor kapas över en natt?

Finns det inget som kan hindra honom från att stänga parlamentet och låta utträdet ske utan något nytt beslut? Jo, en majoritet i Parlamentet kan blockera ett utträde, en majoritet skulle också kunna avsätta honom. Men kan oppositionspartierna och opponenterna i Tories enas om något? Kanske kan de enas om att skjuta upp Brexit? Men väljarna är trötta på Brexit och ett nytt uppskov kommer bara att stärka Boris Johnsons ställning inför det kommande nyvalet.
Sorry, inga goda nyheter, men så tror jag att det kommer att bli. Jag kan bara hoppas att jag har fel!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *