Tre frågor till utbildningsminister Mats Persson – 30 maj 2023

Du har i riksdagen förklarat att regeringen kommer att gå vidare och sätta in handplockade ledamöter i universitetsstyrelserna – i strid med etablerad ordning och i strid med en stark opinion i högskolevärlden. Nu är frågan hur det ska gå till. Jag har tre frågor till dig:
– Vem kommer att sköta rekryteringen av de nya ledamöterna – kommer du att göra det på egen hand eller är det någon annan som ska göra det?
– Vilket uppdrag ska dessa ledamöter ges – hur avviker uppdraget från vad som gäller för övriga allmänrepresentanter i styrelserna?
– Av de 238 ledamöter som nyss utsetts för en tid av 17 månader måste ett antal lämna för att bereda plats åt de nya. Hur skall de som sparkas väljas ut, och på vilka grunder?
Jag har förhoppningar att du ska svara mig och mina 5000 vänner här på Facebook, många av dem i universitetsvärlden. Om du inte gör det, hoppas jag att det i riksdagen finns intresse att få svar, t ex genom en interpellationsdebatt, där dessa frågor kan att ställas och måste besvaras.
Allan Larsson,
Styrelseordförande i Lunds universitet 2004-2012, ESS-förhandlare på uppdrag av Regeringen Reinfeldt 2007-2009.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *