Söndag 22.00: Amerikansk demokrati under attack – och Trump på väg tillbaka

– Är Trump på väg tillbaka, frågade Lotta Fogde, programledare i Söndag 22.00. Ja, svarade Leif Pagrotsky. Nej, jag skulle inte sätta pengar på att han kommer tillbaka, sa Calle Melin. Som forskare svarar jag ogärna ja eller nej på sådana frågor, svarade Frida Stranne, kvällens gäst och amerikaforskare, men sannolikheten är stor att Trump kommer tillbaka. Han har ju redan ett nästan totalt grepp om det Republikanska partiet.
Redan i mellanårsvalet 2022 kommer Demokraterna att förlora sin majoritet i kongressen, var expertpanelen överens om. Det är två parallella utvecklingar, som lägger grunden för Trump II. Den ena är Republikanernas offensiv för att skriva om lagar, politisera valförrättningen och rita om valdistrikten och därmed hålla ner valdeltagandet samt skaffa sig kontroll över valresultatet. Det andra som händer är att president Biden har stora svårigheter att få igenom sin politik i kongressen, vilket gör att han förlorar förtroende.
– Läget just nu är minst sagt oroande i den amerikanska demokratin, menade Frida Stranne. Så sent som i juni skrev flera hundra namnkunniga professorer i statskunskap ett ”Statement of Concern” där de varnade för att man inte kommer att kunna garantera fria och rättvisa val 2022, ännu mindre 2024. The Economist har beskrivit USA som en ”flawed democracy” (”bristfällig”). Vårt eget demokratiforskningsinstitut i Göteborg beskriver USA som en nation som snabbt rör sig i auktoritär riktning. Det är inte bara vallagarna som nu skrivs om utan även sättet på vilket man ritar om valdistrikten som utmanar den amerikanska demokratin genom att försvåra för minoriteter att rösta. Republikanerna har en långsiktig plan för detta. Planen är den samlade effekten av detta i kombination med en rad samhällsutvecklingar som försvagar tilliten till systemet – en giftig coctail – som ger anledning till djup oro. Forskare är också oroade över den hastighet med vilken förändringarna sker. Om man ser tillbaka på 1960-talet var det 8 av 10 som hade tilltro till politiker och politiska institutioner, nu är det bara 2 av 10 som har den tilltron. Allt fler ifrågasätter vad globaliseringen och demokratin levererar. Man känner rädsla och frustration i breda lager av det amerikanska samhället.
– Skulle Biden ha blivit vald, frågade Leif Pagrotsky, om den politisering som nu sker i vallagarna och i valadministrationen hade gällt 2020?
– Nej, sannolikt inte, svarade Frida Stranne. Forskarna som har undersökt det som nu händer, menar att det var de rättsliga och valadministrativa principer som då gällde som hindrade Trump från att stjäla Bidens seger i avgörande stater som Georgia, Arizona, Pennsylvania.
– Hur kan man förklara debatten om valfusk i USA? frågade Lotta Fogde
– Det handlar, förklarade Calle Melin, för republikanerna om att demonisera motståndarna, Demokraterna, för att kunna skapa opinion för de förändringar i lagarna som nu genomförs och använda den politiska makten för att kunna genomföra den egna agendan. De flesta republikaner ansåg nog inte att Trump var den bäste kandidaten, men han var tuffast och elakast mot den andra sidan och det är det som nu gäller i ett alltmer polariserat samhällsklimat.
– Hur ser utsikterna ut för Demokraterna i höstens mellanårsval till kongressen?
– Det ser uselt ut för Demokraterna, sa Leif Pagrotsky. De kommer alldeles uppenbart att förlora sin majoritet i mellanvalet i höst. Det krävs ett mirakel för att undvika det. Biden har svårt att leverera den politik han gick till val på. Han har ett splittrat parti, som inte förmår kompromissa. Skillnaden mellan höger och vänster är som skillnaden mellan folkpartiet och vänsterpartier här hemma. Biden vann med många miljoner rösters övervikt, men han lyckas inte leverera det han lovat. Människor ser det och tappar förtroende för Demokraternas förmåga att leda landet.
– Ja, instämde Frida Stranne. Splittringen i kongressen är djup och det är svårt att få igenom politiken. Detta i kombination med fortsatt pandemi och inflation drar ner tilltron till presidenten och demokraterna. Det blir den sittande presidenten som får bära hundhuvudet för detta, oavsett om han kan göra något åt det.
– Vad skulle det innebära om Demokraterna till hösten förlorar majoriteten i kongressen? frågade Lotta Fogde.
– Det ökar risken ytterligare för att kommande val inte kan genomföras på ett rättssäkert sätt, sa Frida Stranne. Det innebär att Republikanerna ökar sin makt och kan genomföra den agenda som Trump står för – och som han på grund av vallagarna och en oberoende valadministration – inte lyckades genomföra under sina första period. Nu kommer den att få fullt genomslag; USA riskerar då utvecklas i allt mer auktoritär riktning.
Lyssna på hela samtalet – här är länken till vår hemsida, klicka sedan på Facebook eller Youtube: https://www.sondag2200.se/
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *