Min första bok för året – boksläpp i Bryssel.

Min första bok för året – boksläpp i Bryssel.

Denna bok ”ESS – a golden opportunity” är ett särtryck av ett kapitel ur min bok ”I vetenskapens värld”. Det handlar om ESS, forskningsanläggningen som byggs i Lund. Kapitlet har nu översatts till engelska. Boksläpp i Bryssel den 11 februari, när ESS har en konferens for forskare från hela världen. Så här inleds boken:

“3rd October 2000 was a beautiful autumn day in Lund. The academic school year had started after the long summe…r break, students and teachers were in full swing. Everything was as usual. Few, if any, could understand that in the future, this day could be described as a scientifically historical day – for Sweden and Europe”.

Det var denna dag som professor Lars Börjesson från Chalmers hade samlat ett tiotal neutronforskare från Danmark, Norge och Sverige för att diskutera den revolutionerande tanken att Skandinavien skulle utmana de tre stora, Tyskland, Frankrike och Storbritannien, om värdskapet för nästa stora Europeiska forskningsanläggning. Efter en ingående diskussion om denna ”golden opportunity” – med små chanser för Skandinavien – enades man att bilda ett konsortium som kunde ge sig in i konkurrensen med de tre stora.

För min del kom jag med i detta projekt några år senare på uppdrag av regeringen, först den socialdemokratiska, sedan också av alliansregeringen. Min uppgift var att fungera som dörröppnare till forskningsministerier i hela Europa. Det var sedan Lars Börjesson, Colin Carlie och deras kolleger som hade till uppgift att övertyga ministrar och deras tjänstemän att ett skandinaviskt värdskap var bäst för Europa. I maj 2009 var denna del av projektet klart. 11 länder enades om att ESS skulle byggas i Lund.

I denna bok berättar jag ”the inside story” om dessa fem års resande och förhandlade för att vinna över alla viktiga länder på vår sida. Lars Börjesson, ”the mastermind of ESS” har skrivit sina personliga kommentarer som vetenskapsman. Marie Powell har översatt och Helene Duveborg har svarat för grafisk design. Riksbankens Jubilumsfond har finansierat utgivningen.

  1. Ja, detta är min första bok för året. Min andra bok heter ”Hur ska vi förstå den tid vi lever i”. Den ges ut digitalt, ett kapitel i taget. Första kapitlet finns redan på nätet – https://arenaide.se/hur-ska-vi-forsta-den-tid-vi-lever/ – det andra är klart för publicering inom någon vecka. Sen kommer det ett nytt kapitel i månaden fram till sommaren.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *