Hur kunde det gå så illa, Ulf Kristersson?

Från den politiska strålglansen under Fredrik Reinfeldts tid till Ulf Kristersson underkastelse under Jimmie Åkessons Sverigedemokrater? Från 30,1 procent i valet 2010 till 19,1 procent i valet 2022. Mer än en tredjedel av väljarkåren har försvunnit, 11 procentenheter, en halv miljon väljare. Samtidigt har Sverigedemokraterna vuxit med nästan 15 procentenheter.
Två förklaringar till moderaternas tillbakagång och underkastelse känner vi till:
Den första handlar om Fredrik Reinfeldt politik under åtta år vid makten. Sänkt a-kassa, ökade egenavgifter, försämrad sjukförsäkring, pensionärsskatt, en skattepolitik som omfördelade uppåt, obegränsad arbetskraftsinvandring, bättre för rika kommuner, sämre för glesbygd, en nedlåtande syn på industrin, ”basically gone”. Det var de växande klyftorna som la grunden till de sjunkande förväntningarnas missnöje. Det hjälpte inte att Fredrik Reinfeldt tog avstånd från SD. Missnöjet med Reinfeldts politik gav SD vind i seglen. SDs andel av väljarkåren mer än fyrdubblades, från knappt 3 procent 2006 till nästan 13 procent 2014.
Den andra handlar om Ulf Kristersson politiska resa. Han har i två val tagit moderaterna från 23 procent ned till 19,1 procent. Inte ens med hjälp av L och KD skulle han ha kunnat bilda en regering, bara 29 procent. De Stora Förlorarnas Allians är tillsammans mindre än Socialdemokraterna. För att kunna få makt valde Kristersson tidigt att öppna dörren för SD och vrida politiken ut mot höger, en unik manöver i svensk politisk historia. SD kom in genom dörren, men genom samma dörr försvann ett antal moderata väljare; SD blev det största högerpartiet.
Nu ska de tre förlorarna utgöra Sveriges officiella regering. Men denna regering kommer att vara underställd en ”överstyrelse”, Jimmie Åkesson och hans samordningskansli i RK. Det är där makten kommer att finnas.
Nu återstår frågan: Kommer väljarna att gilla en svag regering, som styrs av ett starkt SD? Eller kommer moderaternas tillbakagång och underkastelsen att förstärkas under de närmaste åren? Och hur ska det gå med Liberalerna, ett parti med inbyggd kluvenhet?
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *