Boris på väg till Juncker i Luxemburg – dags för ett genombrott?

Det sker snabba scenförändringar i Storbritannien. Å ena sidan: Boris Johnson har uteslutit en stor grupp av sina mest erfarna parlamentsledamöter och hemförlovat parlamentet. Var det olagligt? Har han lurat drottningen? Det ska Högsta Domstolen avgöra till veckan. Å andra sidan: opinionsunder- sökningarna visar att Boris Johnson har folket med sig. Tories har utökat ledningen över Labour till 12 procentenheter. Nu börjar nästa akt i detta drama: Boris Johnson ska under måndagen träffa Jean Claude Juncker för att förhandla om utträdesavtalet. Är det dags för ett genombrott?

Boris Johnson har redan gjort en första reträtt. Han förklarade från början att hans regering inte skulle förhandla med EU förrän hela utträdesavtalet hade kastats i papperskorgen. För EUs del gäller det avtal som förhandlades fram med Theresa May, inget annat. Trots det kommer Boris Johnson till Bryssel.

Han och hans förhandlare har signalerat att de kan tänka sig en begränsad “backstopp” genom att skapa särskilda regler i form av en “agri-zon”, dvs gemensamma regler för gränsöverskridande handel med livsmedel och levande djur. Men detta är inte tillräckligt för Irland och därmed inte heller för EU27.

Nu handlar diskussion om man ska dra en ny gräns i Irländska sjön. Det skulle innebära att Nordirland och Republiken Irland skulle fortsätta att ha samma tullar och marknadsregleringar som hittills. Därmed undviker man en ny gräns, som skulle hota Långfredagsavatalet från 1998, det som gjorde slut på inbördeskriget på Nordirland. Men detta är ett rött skynke för DUP, det nationalistiska högerpartiet, som är Tory-regeringens stödparti. Kommer Boris Johnson att köra över DUP och göra upp med EU27?

Boris Johnsons väljarstöd och handlingsutrymme har stärks efter beslutet att hemförlova parlamentet. Brexit-väljarna går till Tory. Nästan var fem väljare som röstade Labour i förra valet, är beredda att rösta på Boris Johnson i det kommande nyvalet. Synen på Brexit betyder mer än gamla partilojaliteter. Labour, som varken är för Brexit eller Remain, har hamnat i en politisk rävsax.

Såväl parlamentets beslut att blockera en no-deal som framgångarna i opinionsundersökningarna kan skapa nya öppningar. Förhandlingarna om “the backstop” kan snart vara tillbaka i det läge som rådde, innan Theresa May satte stopp för EUs förslag att gränsen skulle gå genom Irländska sjön.

Det ryktas om att Boris Johnson planerar att lägga fram ett nytt förslag för Parlamentet. Om han får en majoritet för detta kan han sedan söka en uppgörelse med EU vid toppmötet den 17-18 oktober. Om allt detta går vägen, skulle Storbritannien lämna EU den 31 oktober, så som Boris Johnson utfäst sig att göra, med ett avtal. Är det politiskt möjligt? Räcker fyra veckor till för att genomföra så stora förändringar i utträdesavtalet och hinna få det godkänt i Parlamentet och i Europeiska rådet?

Kanske har parlamentets beslut om en lag som förhindrar ett avtalslöst utträde rentav underlättar för Boris Johnson att acceptera en handelspolitisk gräns i Irländska sjön?

Tippa 2, gardera med en etta! Allt är möjligt!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *