Åter i Lund: ”en nostalgitripp in i framtiden”

Ja, så skulle jag vilja beskriva min dag i Lund, inbjuden av ESS att se hur den nya forskningsanläggningen nu håller på att färdigställas. ESS ska hjälpa forskarna att göra nya genombrott i materialvetenskap och livsvetenskaper. Bilden nedan: Lars Börjesson, ”the Master Mind of ESS” förklarar för mig hur ”röret”, den 600 meter långa linjäracceleatorn ska fungera. Det är i detta rör som protonerna ska accelereras för att sedan banga in i målstationen, där de ska riva loss de neutroner som forskarna ska använda för att kunna designa nya material och nya mediciner. Låter det enkelt? Jo, men det krävs cirka 20 miljarder för att bygga denna, världens främsta anläggning för forskning med hjälp av neutroner. Tack, @mats lindroos, för visningen!
Mer nostalgi om framtiden: Besök på Medicon Village, som är den anläggning som skapats av AstraZenecas nedlagda laboratorier. Då,
2011, när AstraZeneca la ned verksamheten, fanns det 900 arbetsplatser, nu finns det 2.800 och anläggningen byggs ut för att ge plats för ännu fler framgångsrika företag inom livsvetenskaper. Tacka Mats Paulsson för detta. Det var han som personlig gick in och finansierade köpet av AstraZenecas anläggning när såväl Region Skåne som Lunds universitet vek ner sig.
Ännu mer nostalgi: träff med rektor Erik Rehnström och vice rektorerna Kristina Eneroth och Victor Öwall som berättade om Lunds universitets framgångar och planer för framtiden.
Vad menar jag med ”nostalgitripp in i framtiden” – jo, mina studentår tillbringade jag i Lund omkring 1960, sen kom jag tillbaka drygt 40 år senare som ordförande i styrelsen för Lunds universitets, som förhandlare för ESS och för Medicon Village. Litet nostalgi, men allra mest en spännande framtid. Eller som en professor i Stanford skrev till mig om Lund och ESS: Lund har nu utomordentliga möjligheter att bli en ”Scientific Capital”, en vetenskapshuvudstad!
Kan vara en bild av 2 personer
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *