Lyssna på Jonas Birgersson – som vill göra med energin som vi gjorde med Internet!
AL: Du var med för 25 år sedan och banade väg för bredband som gjorde att Sverige tog ledningen i utvecklingen av Internet. Nu vill du göra samman sak med energisystemet. Hur ska det gå till?
JB: Då behövde vi byta ut det gamla kretskopplade telefonnätet mot ett digitalt bredbandsnät. Då visade Sverige att det var snabbare och billigare – och mera framtidssäkert – att bygga ett nytt nätverk. Nu behöver vi göra samma sak med våra lokala energinät. Vi kan bygga ett nytt nät som styrs digitalt, som blir robustare och som gör att alla som vill kan bli elproducenter. Vi kan därmed avlasta det stora centrala elsystemet. Nu som då – det går mycket snabbare att bygga ett nytt lokalt och digital nät än att försöka uppgradera det gamla.
AL: Det låter som en utopi – långt fram i tiden!
JB: Nej detta är redan på gång! Det här nya digitala elnätet bör kunna kan rullas ut under de närmaste fem åren! Hammarby sjöstad var tidigt ute med att pröva den nya organisationsformen som gör det möjligt att bygga de nya näten utan att be dagens nätägare om lov – tack vare nya EU-regler! Tamarinden i Örebro är en ny stadsdel där man bygger rätt från början. Alla fastigheterna där kommer att få den nya lösningen. På plats till första inflyttningen! I Lund visar vi i den storskaliga systemdemonstratorn CoAction Energy hur det är tekniskt möjligt och ekonomiskt lönsamt att införa de nya lösningarna i existerande byggnader. EnergyNet bygger på nya digitala elväxlar samt den nya öppna standarden Energy Protocol (EP). Därmed ger vi världen precis samma möjligheter på energiområdet som den vi sedan länge har haft för digital kommunikation tack vare Internet Protocol (IP).
AL: Förklara hur detta kan vara billigare än den utbyggnad som nu är på gång av energisystemet?
JB: Samma logik nu som när vi gick från den gamla telefonins koppartrådar och i stället utvecklade världen första bredband och digital mobiltelefoni! KTH hade tidigt utvecklat den så kallade HVDC-tekniken. Nu gör vi samma sak fast med lågspänning för de lokala nätverken (LVDC). Det bygger på att det i varje elfordon och dess laddare sitter kretsar som gör det möjligt att säkert överföra el. Fördelen är att dessa är extremt mycket billigare än traditionella transformatorer. Det gör att vi i Sverige kan få ett nytt digitalt nät till låg kostnad. Vi kan spara över 100 miljarder som en uppgradering av det gamla elnätet skulle ha kostat.
AL: Vad betyder detta för energipolitiken?
JB: Det är dagens elnät som är det stora hindret för den kraftiga utbyggnad som måste ske av produktion och distribution av el. Det nuvarande systemet kan bara hantera att en femtedel av fastigheterna producerar egen el. Med det nya digitala EnergyNet kan alla fastigheter bli uppkopplade. Alla bostäder/byggnader blir producenter av el, alla kan lagra och dela, alla kan bidra till att sänka effektbehovet i det centrala systemet. Då blir det möjligt att hantera ytterligare 170 TWh, dvs en fördubbling av elproduktionen. Alla blir vinnare!
AL: Hur tänker du att detta ska genomföras?
JB: Vi håller på att etablera Energy Valley i Lund och Köpenhamn, som bas för nya innovationer inom energiförsörjning. Skandinavien har nu chans att bli ledare på detta område på samma sätt som Silicon Valley blev ledare för den digitala utvecklingen. Vi arbetar inom ramen för Viable Cities Klimatkontrakt 2030, som nu omfattar 48 kommuner med över halva befolkningen i Sverige. Vi når den vägen ut till kommuner och bostadsföretag. Vi kan för dem visa att det är lönsamt för fastighetsägare och infrastrukturinvesterare att bygga dessa lokala lösningar och att det gör Sverige mera motståndskraftigt mot såväl inre störningar som yttre påverkan. Det är därför jag är optimist om att mycket kommer att hända under de närmaste fem åren!
Mer att läsa: https://lund.se/coaction-lund
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!