Kors i taket – mitt första valmöte på 28 år!
För första gången sedan 1994 har jag varit inbjuden att medverka i ett valmöte! Då kandiderade jag till riksdagen och blev omvald. Nu var jag inbjudan av Socialdemokraterna i Värmdö till ett möte om klimat och miljö. Jag talade inte om partiets klimatpolitik – det gjorde Åsa Westlund och Carl Kangas (bilden), vältaligt. Jag talade om det som jag vill att Socialdemokraterna ska fokusera på – under rubriken ”Kan Värmdö lära av Hammarby Sjöstad och andra klimatstäder? I så fall – vad?” Här är mina tre viktigaste budskap:
1. Med tio års erfarenhet från Hammarby Sjöstad kunde jag visa hur viktigt det är att fokusera på städernas klimatomställning och att engagera medborgarna i det arbetet. I Hammarby Sjöstad gör vi det genom bostadsrättsföreningarna som kan göra storverk för klimatet: gå över till bergvärme och solel och effektivisera energianvändningen, bygga laddplatser för att vi ska kunna byta till elbilar och göra det lätt att göra rätt med hushållsavfallet.
2. Mitt andra budskap var att Värmdö under nästa mandatperiod bör engagera sig i det svenska innovationsprogrammet Viable Cities och skriva Klimatkontrakt 2030 med staten. Jag har varit ordförande i Viable Cities och medverkat till att nio svenska kommuner gjort de mest ambitiösa åtagandena i Sverige och Europa. Det är Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Umeå, Uppsala, Järfälla och Enköping. Ytterligare 14 kommuner kommer i slutet av detta år att skriva Klimatkontrakt 2030. Sju av de svenska kommunerna har nu valts ut av EU-kommissionen att skriva Climate City Contract och kommer att få stöd från EU.
3. Mitt tredje budskap var att detta arbete bör ske i bred samverkan mellan partierna. Uppgifter är så stor och viktigt att det behövs samverkan och breda majoriteter, inte konfrontation. Det viktiga nu är inte att komma upp med en eller annan ny ”quick fix” eller dra ”röda linjer”, utan att ta initiativet till lokal dialog och samverkan som kan växlas upp till ett ambitiöst Klimatkontrakt 2030.
PS. Varför är städer/tätorter så viktiga i klimatomställningen? Jo, städer upptar endast 3 procent av Jordens landyta, men städerna ger upphov till 72 procent av klimatutsläppen; det är där vi bor och verkar som utsläppen sker. Därför måste städerna stå i centrum för klimatomställningen och städernas/kommunernas ledningar måste engagera sig helhjärtat i detta arbete och få näringslivet och medborgarna med sig. Den kommunala verksamheten är viktigt, men större delen av omställningen måste ske i näringslivet, i våra bostäder och i trafiken.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!