Vårt nya samarbete omfattar fem stadsdelar och sträcker sig från Årsta i väster via Slakthusområdet , Sthlm New vid Skanstull/Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad till Nobelberget/Sickla i öster med Tvärbanan som sammanbindande länk. Syftet är att bygga vidare på Hammarby Sjöstads internationella uppmärksamhet och skapa globalt ledarskap i hållbar stadsutveckling.! Vi är glada att vi har lyckats engagera Olle Burell, arkitekt och tidigare skolborgarråd, som ledare för verksamheten.

 

Vi har arbetat i två år med detta projekt. Pandemin har försenat vår presentation, men det har gjort att vi nu har ett mycket mer moget projekt. Stockholm stad och Nacka kommun deltar tillsammans med ett 15-tal företag och organisationer, alla med innovationer för klimatomställning och hållbar utveckling som kännetecken. Häromdagen nvigdes Stockholm ”greenovation” av finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Invigning på högsta nivå – Skybar i Skanskas Sthlm 01, på 102 meters höjd, med storslagen utsikt över hela Stockholm – se ut genom fönstret på bilden!.

Olle är synnerligen lämpad för detta uppdrag. Han fick kontakt med planeringen av Hammarby Sjöstad redan under studietiden på KTH. Sen har han bland annat varit skolborgarråd och kan Stockholms stad från insidan. Han är alltså både stadsbyggare och samhällsbyggare. Olle är generös, han har bett mig fungera som hans assistent – eller ”sidekick” – vilket jag gör mer än gärna! Jag ska samla en krets av seniora rådgivare som bland annat var med när de nya idéerna om hållbar stadsutveckling började tillämpas i Sjöstaden. Och många andra som har erfarenhet från forskning, innovation och praktiskt stadsbyggande.

I detta gröna konsortium ingår Stockholm stad/Miljöförvaltningen, Nacka Kommun, Atrium Ljungberg, Skanska, ElectriCITY, Skistar, Stockholm Vatten och Avfall/SVOA, IVLs Stockholm Water Innovation Centre, Green City Ferries, Urban Tech Sweden, Smart City Sweden, Invest Stockholm och Stockholm Region EU Office. Och fler starka aktörer är på ingång, vilket är mycket välkommet.
Vi kommer att ägna mycket tid åt att presentera oss internationellt och bedriva exportfrämjande verksamhet, vi är redan i gång i Bryssel och Beijing. Vi ska bland annat medverka på Svenska ambassaden i Beijing som bjuder på Nobelmiddag den 9 december.