Får en gammal finansminister lägga sig i diskussionen om den nya finansministerns budget?

I så fall vill jag hoppa över diskussionen om svikna vallöften och kraschad klimatpolitik. I stället vill jag granska den finanspolitik, som Elisabeth Svantessons samlade budget är ett uttryck för.
Först några fakta om utgångsläget. Svensk ekonomi har haft en god tillväxt under ett par år, den växer enligt finansministerns prognos med 2,6 procent i år, sysselsättningen är högre än någonsin, statsfinanserna är mycket goda, exporten går bra, ökar med 4,8 procent och utlandsaffärerna ger överskott på 216 miljarder kronor.
Sedan tre frågetecken kring prognoser och politik:
1. Frågetecken för inflationen: Finansministern hävdar att priserna under nästa år ska öka med 8,3 procent över årets nivå. Då ska man ha i minnet att viktiga faktorer som har drivit upp priserna i år är fraktkostnader och energipriser, men att dessa priser nu är på väg ner. Inte heller lönekostnaderna förväntas bli inflationsdrivande, tvärtom. Regeringen räknar med att reallönerna ska sjunka med nästan 5 procent och att prisutvecklingen på det inhemska förädlingsvärdet stannar på drygt 4 procent. Varifrån ska då det inflationstryck komma som ska driva upp konsumentpriserna med ytterligare 8 procent över årets höga nivå?
2. Frågetecken för tillväxten: Finansministern räknar med att Sveriges ekonomi kommer att krympa med 0,4 procent under nästa år och att arbetslösheten kommer att öka till 7,7 procent. Risken är stor att nedgången blir djupare. Nedgången förstärks av att kommuner och regioner inte får kompensation för inflationen utan tvingas skära ner på vård, skola, omsorg och kultur och att löntagarnas reallöner och köpkraft sjunker – och att riksbanken fortsätter att höja räntorna viket slår mot investeringarna.
3. Frågetecken för politiken: Finansministern säger att finanspolitiken är milt åtstramande och att detta är rätt politik med hänsyn till inflationsriskerna. Men finansministern har inte visat varför priserna skulle komma att öka med ytterligare 8 procent, nu när fraktkostnader, energipriser och reallöner sjunker.
Det är något som inte stämmer!
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *