Vad rör sig i huvudet på en 85-åring? – 5 april 2023

Först av allt – tusen tack för gratulationer och glada tillrop. Det värmer hjärtat!
I hjärnan på 85-åringen är det två saker som rör sig. Den passionerade trädgårdsarbetaren tänker på växthuset som ska byggas i vår, inredas och ge plats för odlingar. Goda tips från erfarna odlare tas emot med tacksamhet.
Den pensionerade diversearbetaren fortsätter att diversearbeta. Arbetet med klimatomställning i städer står högst upp på min göra-lista, nu som ”side-kick” till Carl Piva, nyvald ordförande i Stockholm Green Innovation District, som omfattar Hammarby Sjöstad och fyra andra stadsdelar söder om innerstan. Vi har ambitionen att ”Greenovation Stockholm” ska vara ledande i Europa och globalt i den gröna och digitala omställningen.
Sen är jag engagerad i den nybildade Föreningen Oberoende Public Service med Christina Jutterström och Kerstin Brunnberg som ordförande och vice ordförande. Vi vill stärka public service oberoende och bredda dess uppdrag. Därför driver vi ett parallellt arbete till den utredning som regeringen tillsatt och som riskerar att gå i en helt annan riktning. Ett första inlägg från Christina och Kerstin finns på DN Kulturdebatt i dag – det ska förhoppningsvis sätta fart på debatten!
Jag kan inte släppa intresset för arbetsmarknaden. Jag deltar i en krets av forskare och experter under ledning av Kenneth Abrahamsson, som vill tänka nytt och lansera en ny arbetsmarknadspolitik, ”Kompetens för Sverige”. Vi tycker att det behövs en mera aktiv politik, men också nya former för att bedriva politik och komma bort från stuprör och demarkationslinjer.
För barnbarnen har jag och min bror skrivit ”Från farfar och farmors tid – till vår tid”; min farfar var rallare, kom som 17-åring till Stockholm för att bygga järnväg. Häromdan besökte jag Stadsarkivet i Stockholm för få veta mer om hans liv och arbete i Stockholm på 1860-talet. När biblioteket i Bredaryd återinvigs i början på maj får jag tillfälle att presentera vår story på hemmaplan! När den skriften är klar ska jag ägna mig åt ”Minnesbilder”, av vilka jag publicerat en del här på Facebook.
På ett seminarium i Almedalen för något år sedan fick jag frågan: ”Varför håller du på så där, du är ju pensionär?” Mitt svar: ”Pension är en finansieringsform, inte en arbetsform!” Därför fortsätter jag att diversearbeta, tar ett år i taget, och kan välja de mest intressanta projekten!
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *