Vad kan svenska politiker lära av Boris Johnson?

Vad kan svenska politiker lära av Boris Johnson?

Han har vunnit allt man kan vinna – från ordförandeskapet i Oxford Union under studieåren till partiledarskapet i Torypartiet i år och därmed uppdraget som premiärminister. Här är sju lärdomar om hur han vann valet, största segern för Tories sedan 1987. Förhoppningsvis är alla inte tillämpliga i Sverige?

 1. Fokusera på en fråga och gör valet till en folkomröstning om den. Väljarna var trötta på Brexit (som han själv hade ställ…t till med!) och Boris lovade att han skulle få den saken ur världen, ”som vore det en ond tand som behövde dras ut”, för att citera Katrine Marcal.
  2. Ta kommandot över partiet. Alla som inte ställde upp på hans Brexit-avtal rensades ut. Problem på kort sikt, men en styrka i valrörelsen när alla höll sig till samma budskap ”Let´s get Brexit done”. De som blev invalda, kan tacka Boris Johnson för det. Det ger honom stor handlingsfrihet. Kan behövas när skilsmässan från EU snart går över i en förhandling om ett särboavtal.
  3. Var inte rädd för att göra ett bondeoffer. Han offrade samarbetet med det nordirländska DUP för att få till stånd ett nytt avtal med EU, som han kunde gå till val på. Stor besvikelse bland nationalisterna på Nordirland. Nu behöver han inte längre deras stöd.
  4. Köp ut en motståndare om denne är till salu. Om Brexit-partiet hade ställt upp i alla valkretsar hade det varit det största hotet mot Tories. Nu la Brexit ner sin kampanj. Hur gick det till? Kommer Nigel Farage, när han snart lämnar EU-parlamentet, att utnämnas till lord och träda in i överhuset?
  5. Välj motståndare med omsorg. Jeremy Corbyn var en mycket lämplig motståndare (på samma sätt som Theresa May var en mycket lämplig motståndare till Corbyn i 2017 års val; inte så mycket ett eget val, det gäller att ha ödet på sin sida).
  6. Media ska spegla din storhet, inte ställa frågor om svagheter. Boris Johnson tackade nej till besvärliga intervjuer och till debatter som handlar om annat än om det centrala budskapet. Att delta i partiledardebatten om klimatet skulle ha varit mer skadligt, än skadan att inte ställa upp.
  7. Bekymra dig inte om din karaktär. Boris Johnson har mycket i sitt bagage, han förföljdes bland annat av frågan ”hur många barn har du?” – och ”hur förhåller du dig till sanningen?” . Men i slutändan tyckte 45 procent av väljarna att det var bättre att få Brexit fixat än att få en ledare med hög moral.

Är detta lärdomar som skulle vara gångbara i Sverige? Inte helt säkert, inte heller önskvärt. Det är kanske så att en politiker av typ Boris Johnson kan komma fram i ett system som det brittiska, men skulle ha svårt i ett annat valsystem, där det krävs förhandlingar, kompromisser och samarbete?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.