Resan in i klimatomställningen – din hand behövs! – 23 april 2021

Jag har under de senaste tio åren varit engagerad i klimatomställningen – i Hammarby Sjöstad, i svenska och europeiska städer genom Viable Cities och EUs Mission Board. Personligen tror jag att omställningen kommer att gå snabbare än vi tror i dag. Jag ser 2010-talet som en tid av förberedelser, 2020-talet kommer att bli en tid av stora genombrott, stora investeringar och stora förändringar — i allt från industriella projekt till omställningen i vår egen vardag. Dessa förväntningar förstärks av det som nu sker i den globala klimatpolitiken: EUs ledarskap med den Gröna Given, USA tillbaka i Paris-avtalet med nya åtaganden och ett klimatsamarbete på väg mellan USA och Kina.

Det är bra att presidenter och ministrar nu gör åtaganden – men det är bara början! Det är först när klimatomställningen tas om hand av städer, deras politiska ledningar och deras invånare som vi kommer att få resultat; städer upptar endast 3 procent av jordens yta, men svarar för över 70 procent av klimatutsläppen. Kommunerna – städerna – kan göra mycket, men det mesta ligger utanför en kommuns rådighet. Var och en av oss har ansvar för energisystem i våra bostäder, hur vi färdas och vilka bilar vi köper och kör, hur vi säkerställer en effektiv återvinning och en cirkulär ekonomi. Det behövs politik, men framför allt behövs det praktik – din hand behövs!

Jag bifogar en länk till en artikel som jag skrivit om mitt sista uppdrag, som ordförande i Viable Cities ”Resan in i klimatomställningen – med påminnelser om passerade hållplatser”.

MEDIUM.COM

Resan in i klimatomställningen

– med påminnelser om passerade milstolpar

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *