HS2020/ELECTRICITY


 

Hammarby Sjöstad beskrivs av The Economist som ett av världens främsta exempel på hållbart stadsbyggande. Hit kommer delegationer från hela världen för att studera hur man bygger en ny stad.

Hammarby Sjöstad är ännu inte färdigbyggd, det återstår två-tre större områden att bebygga – Fredriksdal, Mårtensdal samt Påsen och Lokomotivet vid Virkesvägen. Men ny teknik och nya krav på hållbara transporter, energieffektivisering och hållbara livsstilar gör att även en ny stad måste ta till sig de möjligheter som den nya tekniken erbjuder.

Vi har därför startat HS2020, som ett medborgarinitiativ, som engagerar personer boende i Hammarby Sjöstad med erfarenhet från kultur, näringsliv, bank, media, forskning, förvaltning och politik. HS2020 är ett projekt inom Sjöstadsföreningen, bostadsrättsorganisationernas samorganisation.

Vi har med HS2020 som bas etablerat ElectriCITY Stockholm, en innovationsplattform med deltagande av företag, forskningsinstitutioner, forskningsfinansiärer och offentliga myndigheter.

Vår ambition är att Hammarby Sjöstad år 2020 fortfarande ska vara lika intressant för stadsplanerare, arkitekter, byggare och beslutsfattare från hela världen, som den är i dag.

Projekt som initierats av eller drivs av HS2020 i samarbete med ElectriCITY:

 • ElBil2020: omställning till elfordon genom Bussplan Stockholm och Laddplan Stockholm
 • HS2020Energi: Smart och förnybar energi
 • Återvinning: Uppgradering, effektivisering, cirkulär ekonomi
 • Vattenteknik: Samarbete med IVLs Sjöstadsverket för att skapa Sjöstadsbadet som demoanläggning
 • Interaktiv IKT: Framtidens lokala och mobila nyhets- och kommunikationssystem, Sjöstaden i mobilen
 • ”Nya Hammarbybacken”: skidåkning året-runt med nyskapande teknik
 • Kultur av världsklass: Live-sända premiärer från Metropolitan och andra världsscener
 • Hållbarhet som affärsmöjlighet – Sjöstaden som exportplattform

För mer information se: Electricitystockholm

 

2 Comments

 1. avatar Nils-Göran Areskoug
  juni 2, 2016 @ 12:44 e m

  Allan, det var trevligt att vi sågs i all hast efter Timmermans. Jag är lite av en expert på kunskapsintegration och utvecklingen av mänskliga resurser för samhällsbyggnad. Naturligtvis är jag som medicinare bekymrad över hur etik och socials ansvar riskerar urholkas i vår kompetenskultur (läs KI debaklet) och tror att EU borde kunna göra mer på övergripande nivå för att främja gränsöverskridande dialog på arenor för integration av forskare i samhället: har en del att säga om behovet av kompetensbaserad opinionsbildning. Vilken var nu din aktuella email?

  Testade nyligen Open Lab KTH “Develop Your City” med att lägga ut denna utmaning (social integration) men har fler i fataburen:
  https://www.kth.se/profile/22562/page/open-lab-kth-utveckla-din-stad/
  http://www.developyourcity.com/challenge/26

  Med vänlig hälsning
  Nils-Göran Areskoug
  0760-208052

  Reply

 2. avatar Professor Rosemary Leonard
  juni 14, 2016 @ 4:13 e m

  Dear Alan Larson
  I am Professor of Social Capital and Sustainability from Western Sydney University and the CSIRO in Australia. I am visiting a small number of cutting edge sustainable developments in Europe because the CSIRO is creating its own development as an Urban Living Lab. I am particularly interested in the role of citizens groups such as HS2020. Is there any chance that we could meet any day before next Tuesday?
  Looking forward to seeing the current development and hearing your plans
  Regards
  Rosemary

  Reply

Leave a Reply

*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.