Viable Cities


[slideshow_deploy id=’2571’]

 

Hammarby Sjöstad beskrivs av The Economist som ett av världens främsta exempel på hållbart stadsbyggande. Hit kommer delegationer från hela världen för att studera hur man bygger en ny stad.

Men även en ny stad måste förnyas och följa med i sin tid. Vi startade därför HS2020, som ett medborgarinitiativ. Det blev snart  ett projekt inom Sjöstadsföreningen, bostadsrättsorganisationernas samorganisation. År 2014 omvandlade vi detta projekt till en egen organisation, ElectriCITY, en ekonomisk förening, som nu fungerar som en innovationsplattform.

ElectriCITY har till syfte att ta Hammarby Sjöstad till nästa nivå av innovationer för hållbar stadsutveckling, dvs Hammarby Sjöstad 2.0. Vi omsätter klimatavtalet i Paris, det nationella klimatramverket och Stockholm stads klimatmål i handfasta lokala energi- och miljöåtgärder. Vår styrka är att vi har ledande företag, forskningsinstitutioner, bostadsföretag och kommunala förvaltningar som medlemmar och partners i vår organisation.

Vi har ni tagit ett samlat grepp för att göra Hammarby Sjöstad till en demostad med ett antal testbäddar på strategiskt viktiga områden:

 • Vi skapar ett klimatmål för stadsdelen för att driva på och bidra till att Stockholm lyckas nå målet att bli en fossilfri stad år 2040.
 • Smart och förnybar energi: ” energi hemma”
 • Hållbara transporter/omställning till elfordon: ”ladda hemma”, Bussplan Stockholm, eldrivna färjor och transportfordon, elcykling
 • Cirkulär ekonomi: ”återvinning hemma”, hållbara transporter av avfall,
 • Urban Living Lab: Framtidens energisystem, IoT och 5G för att lyfta hållbarhetsarbetet till en ny nivå samt ett projekt om delningsekonomi “Sharing cities”
 • Hammarby Sjöstad som exportplattform: vi samarbetar med IVL kring Smart City Sweden och med Teknikföretagen och Confederation of Indian Industries samt med staden Nanjing, Kina.

För mer information se: Electricitystockholm

 

2 Comments

 1. avatar Nils-Göran Areskoug
  juni 2, 2016 @ 12:44 e m

  Allan, det var trevligt att vi sågs i all hast efter Timmermans. Jag är lite av en expert på kunskapsintegration och utvecklingen av mänskliga resurser för samhällsbyggnad. Naturligtvis är jag som medicinare bekymrad över hur etik och socials ansvar riskerar urholkas i vår kompetenskultur (läs KI debaklet) och tror att EU borde kunna göra mer på övergripande nivå för att främja gränsöverskridande dialog på arenor för integration av forskare i samhället: har en del att säga om behovet av kompetensbaserad opinionsbildning. Vilken var nu din aktuella email?

  Testade nyligen Open Lab KTH “Develop Your City” med att lägga ut denna utmaning (social integration) men har fler i fataburen:
  https://www.kth.se/profile/22562/page/open-lab-kth-utveckla-din-stad/
  http://www.developyourcity.com/challenge/26

  Med vänlig hälsning
  Nils-Göran Areskoug
  0760-208052

  Reply

 2. avatar Professor Rosemary Leonard
  juni 14, 2016 @ 4:13 e m

  Dear Alan Larson
  I am Professor of Social Capital and Sustainability from Western Sydney University and the CSIRO in Australia. I am visiting a small number of cutting edge sustainable developments in Europe because the CSIRO is creating its own development as an Urban Living Lab. I am particularly interested in the role of citizens groups such as HS2020. Is there any chance that we could meet any day before next Tuesday?
  Looking forward to seeing the current development and hearing your plans
  Regards
  Rosemary

  Reply

Leave a Reply

*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.